DogBasics > Cursussen > Puppycursus

Puppycursus

Dogbasics Puppyklas is bedoeld voor honden vanaf de leeftijd van 8 weken. Hoewel dierenartsen nog steeds adviseren om de pups tot 12 weken uit de buurt van andere honden te houden i.v.m. de entingen die ze nog niet gehad hebben, ben ik van mening dat de kans dat pups ziek worden kleiner is dan dat ze a-sociaal worden. De socialisatie periode is maar kort: van 7 tot 16 weken. Komen ze in deze periode niet in contact met andere honden zullen ze nooit sociale vaardigheden leren.

In groepjes van 6 worden de BASIS oefeningen zoals: zit, af, netjes lopen aan de lijn, de “nee” oefening, en het komen bij de baas, volgens de positieve trainingsmethode aangeleerd.  Maar wat nog veel belangrijker is :de socialisatieperiode wordt optimaal gebruikt om honden met elkaar onder begeleiding te laten spelen. Ik streef erna om voor iedere puppycursus een theorieavond te doen. De opvoeding van honden is de laatste jaren heel erg veranderd en veel mensen denken nog steeds dat er met correcties getraind moet worden. In de theorieles ga ik ook uitgebreid in op de taal van honden. Want wil je met iemand een band opbouwen, mens of dier, zul je zijn taal moeten kunnen begrijpen.

Waarom vanaf 8 weken?

De secundaire socialiseringsperiode bij honden begint vanaf 7 weken. Dit is ook de beste leeftijd om pups in huis te halen. In deze periode staat de pup  open voor nieuwe indrukken. Hij leert razendsnel en onthoudt alles wat hij beleeft. Alles wat de pup nu leert is bepalend voor zijn hele toekomst! Deze periode is de blauwdruk voor zijn hele leven. Dit betekent dat de pup veel positieve ervaringen moet op doen en dat hij beschermd moet worden tegen negatieve ervaringen. Hij zal dan angstig worden en zijn onderzoekingsdrift zal worden geremd. Vandaar ook dat ik werk volgens de positieve trainingsmethode.

Het hondje ervaart dat als hij iets goeds doet hij hiervoor beloont wordt en het gedrag zal zich herhalen. Doet hij iets wat niet mag wordt dit zoveel mogelijk genegeerd (straffen is aandacht geven!) Je krijgt tips hoe je de pup op een goede manier duidelijk kan maken dat het gedrag wat hij vertoont niet gewenst is.Hij leert op een voor hem aangename manier de BASIS oefeningen. Het belangrijkste onderdeel m.i. is het spelen van de pups na de les. Zo leren ze sociale vaardigheden die zo belangrijk zijn in hun verdere leven. En sociaal vaardige hond heeft het niet nodig om conflicten aan te gaan en zal door zijn houding en taal ,conflicten met andere honden vermijden. Verder is het spelen met de baas tijdens de les ook een heel belangrijk onderdeel. Hier komen wel een paar spelregels bij kijken. De hond moet op commando kunnen los laten en de baas bepaald wanneer en hoe lang gespeeld wordt.

Door samen spelen met je hond, en door de positieve trainingsmethode bereik je dat je hond je gaat vertrouwen en je krijgt een band met je hond. Een goede band met je hond, een goed opgevoede hond die je overal mee naar toe kan nemen is de BASIS voor een kameraad en metgezel waar je jaren plezier aan hebt.

Heb je belangstelling en wil je eens komen kijken kijk dan even bij de Agenda. Daar staat precies aangegeven hoe laat de puppycursussen zijn. Je bent van harte welkom samen met je pup. Zit de puppyklas vol dan bestaat de mogelijkheid voor individuele puppycursus (of misschien wil je dat wel). Je krijgt dan de gelegenheid om 's zaterdags met je pup aan het einde van de les te komen zodat hij in ieder geval sociale vaardigheden leert. Individuele lessen zijn op afspaak. 

Moet je nog wachten totdat een puppyklas begint en je staat ingeschreven ben je van harte welkom om met je hond te komen socialiseren. Net zoals bij de individuele cursussen kom je een willekeurig laatstse kwartier zodat je pup met andere pups kan spelen. Dit is belangrijk om een sociaalvaardige hond te krijgen. Is je pup ouder dan 16 weken heeft dit niet meer zo'n effect, dan is de socialisatieperiode voorbij.Als je komt met je pup neem deze eerst op je arm als je binnenkomt en wacht tot ik je te woord kan staan. Gooi hem niet zomaar voor de "leeuwen"want er kan ook heel veel fout gaan en heeft een pup een trauma, kan dat moeilijk of niet hersteld worden.

zie voor data start nieuwe cursussen: inschrijfformulier